Posvetitev Jazusovemu in Marijinemu Srcu

četrtek, 7. september 2017

Cerkev ima dva nova svetnika, Portugalca


Katoliška Cerkev ima od 13. maja 2017 dva nova svetnika, Portugalca: svetega Frančiška in sveto Jacinto Marto. Ta dan so zvonovi bazilike Kraljice rožnega venca zvonili brez prestanka.
»S kanonizacijo Frančiška in Jacinte sem hotel predložiti vsej Cerkvi zgled njune združitve s Kristusom in evangeljskega pričevanja ter sem tudi hotel priporočiti vsej Cerkvi skrb za otroke,« je povedal papež skoraj 24 ur po kanonizaciji dveh pastirčkov iz Irijske globeli.
Svetost Frančiška in Jacinte Marto »ni posledica prikazovanj, ampak zvestobe in gorečnosti, s katero sta se odzvala na privilegij, da sta lahko videla Devico Marijo,« je poudaril Frančišek in dostavil, da je v Fatimi Devica izbrala nedolžnost srca in preprostost malih Frančiška, Jacinte in Lucije za varuhe njenega sporočila. Ti otroci so ga sprejeli s takšnim dostojanstvom, da so bili potrjeni kot verodostojne priče prikazovanj in postali vzorniki krščanskega življenja.«
Pred kanonizacijo je papež Frančišek molil na njihovih grobovih; to so bili trenutki intimnosti in globoke ganjenosti. Ganjenost, ki je prišla do izraza tudi potem, ko je pri sveti maši škof Antonio Marto prebral življenjepis otrok in prosil svetega očeta za razgrnitev apostolskega pisma o kanonizaciji, med aplavzi velikanske množice.
Frančišek in Jacinta Marto sta bila razglašena za svetnika v Fatimi. Onadva sta najmlajša svetnika, ki nista mučenca, v katoliški Cerkvi.
Temelj te razglasitve je čudež, ki se je zgodil na petletnem otroku iz Brazilije, ki mu je ime Lucas. Otrok je zaradi padca z višine 6,5 m utrpel hude poškodbe glave zaradi izgube možganskega tkiva. Zaradi dvakratne ustavitve srca se je stanje še dodatno poslabšalo in prisililo zdravnike, da so Lucasa operirali, z minimalno možnostjo preživetja sploh pa kvalitetnega življenja v primeru preživetja. Tedaj so se starši obrnili na karmeličanske redovnice iz Campo Mourão s prošnjo za molitev. Ena izmed redovnic je stekla k relikvijam blaženega Frančiška in Jacinte Marto, ki so bile poleg tabernaklja, in začela takole moliti: »Pastirčka, rešita tega otroka, ki je otrok kot vidva.« To zgodbo sta povedala otrokova starša novinarjem v konferenčni dvorani 11. maja. Dva dni po operaciji se je Lucas zbudil popolnoma zdrav. »Lucas je sedaj prav takšen kot je bil pred nesrečo: njegov razum, njegov značaj, vse je enako kot prej. Zdravniki, med njimi neverni, so izjavili, da nimajo nobene razlage za to ozdravljenje,« je povedal oče.
Za starše ne obstaja niti trohica dvoma: »Zahvaljujemo se Bogu za Lucasovo ozdravljenje, in vemo, z vso vero naših src, da sta ta čudež izprosila pastirčka Frančišek in Jacinta. Navdaja nas neizmerna radost, da ta čudež vodi v kanonizacijo, predvsem pa doživljamo blagoslov prijateljstva teh dveh otrok, ki sta pomagala našemu otroku in sedaj pomagata vsej naši družini.«
Carmo Rodera (Luz e Paz, št. 53, str. 3)

Ni komentarjev:

Objavite komentar